torsdag 26 mars 2015

Banan-socker

Mitt arbete om hur man utvinner socker ur en banan.

Syfte: Reda ut om det finns socker i en banan/ Hur mycket. 

Material:

en E-kolv
 två bägare
en banan
en gaffel
gasolbrännare
trefot
filterpapper
tändstickor


 Metod 1:
1. Börjar med att mosa bananen med gaffeln och blanda bananen med vattnet i en av bägarna
2. Koka banan-vattnet med en gasol-brännare, Ställ upp bägaren på en trefot och tänd gasolbrännare och ställ den försiktigt under trefoten.
3. Filtrera sedan och destillerar det återståendet av filtreringen, filtratet, och slutligen är det bara socker kvar. Där kan man sedan se hur mycket socker som fanns i den bananen.


Metod 2:
1. Börjar med att dela bananen.
2. Häll i vattnet och mosa bananen.
3. Filtrera bananen och vattnet
4. Koka sedan bort vattnet från sockret så att man bara får kvar sockret som fanns i bananen.
  

 Olika metoder och materials förklaringar:

 Filtrering: Filtrering används bland annat när man brygger kaffet och bara vill ha det smaksatta vattnet som vi kallar kaffe, vi vill då inte ha sumpen kvar det när vi häller över det till koppen, därför filtrerar vi bort det genom att ha ett slags filterpapper som har nog stora porer för att vattnet ska komma igenom, men inte så stora så att sumpen kommer igenom.


Destillering: Destillering används bland annat när vi vill rena saltvattnet. Man värmer upp vattnet i en t.ex. bägare med kork så att vattnet når en temperatur på 100°c så att vattnet övergår i gasform och avleds genom en avlednings-slang till en annan bägare eller något som kan fånga upp vattnet, saltet kommer i sin tur inte komma dit eftersom att saltet inte kan avdunsta som vattnet. Kvar där vattnet var först finns då bara saltet kvar. I den andra bägaren kyls vattenångan ner och det bli vattnen.


Gasolbrännare: Gasolbrännare finns i olika former, en kan vara ganska liten och de ser oftast ut som en behållare och ett metallrör som går upp för att leda gasen, det är den som kallas för brännare. På utsidan finns en liten “skruv” där man vrider på för att gasen ska börja flöda, man måste vara snabb med att tända det. Man har även syre-hål som styr över hur varm flamman blir. Den blå flamman bildas om du ger elden mycket syre och då är den verkligen varm.




1 kommentar: